TIP: Vraag meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan en vergelijk het zelf!

Verzekeringen

NaamWaarom deze aanbieder?
FBTOBij FBTO stel je zelf de verzekering samen. Zo betaal je nooit meer dan nodig is! Bekijken
Centraal beheerGewoon goed verzekerd. Bekend van Even Apeldoorn Bellen. Bekijken
DitzoAlles zelf online regelen‎. Bekijken

Lenen

NaamWaarom deze aanbieder?
A-krediet Geld lenen met een historisch lage rente. Gratis offerte

Hypotheken

NaamWaarom deze aanbieder?
Hypotheekvisie.nlAl 25 jaar #1 in NL. 1e gesprek altijd gratis. Bekijken
Goedkope Hypotheek.nlVergelijkt meer dan 600 hypotheken! Bekijken
Nationaal BespaarcentrumExperts in hypotheek oversluiten. Bekijken

Wat is solvabiliteit en hoe kan ik deze verbeteren?

Waarschijnlijk weet u als ondernemer al het een en ander over solvabiliteit. De solvabiliteit zegt alles over het vermogen van uw bedrijf om bij liquidatie de financiële verplichtingen na te kunnen komen bij partijen die vreemd vermogen aan u hebben verschaft. Veel verschaffers van vreemd vermogen zijn geïnteresseerd in de solvabiliteit van uw bedrijf, omdat zij hiermee kunnen bekijken hoeveel risico zij lopen op eventueel niet betalen van uw kant. De solvabiliteit kan worden uitgerekend door uw eigen vermogen te delen door het vreemd of totaal vermogen.

Hoe verslechterd uw solvabiliteit?

Er zijn verschillende redenen waarom uw solvabiliteit in de loop der jaren kan verminderen. Hieronder hebben wij de twee meest voorkomende oorzaken van een dalende solvabiliteit beschreven.

  • Het maken van verlies; wanneer een bedrijf een aantal jaar verlies maakt, is deze niet in staat de openstaande schulden af te lossen.
  • Het financieren van investeringen met vreemd vermogen; Wanneer u met een groeiend bedrijf deze groei financieert met vreemd vermogen, stijgt uw vreemd vermogen voordat uw eigen vermogen stijgt. U neemt hiermee dus een risico wat betreft de solvabiliteit van uw bedrijf.

Verbeteren van uw solvabiliteit

Wanneer u merkt dat uw solvabiliteit daalt is het in zekere mate interessant waardoor dit komt om op latere momenten deze daling voortijdig op te merken. Wat op dit moment nog veel handiger is om te weten is hoe u uw solvabiliteit weer kunt verbeteren. Hieronder hebben wij een aantal tips voor u voor het verbeteren van uw solvabiliteit.

Indien u een bedrijfspand of machines heeft die van uzelf zijn, is het misschien een mogelijkheid om deze te verkopen. Het is tegenwoordig zeer goed mogelijk om bijvoorbeeld een gebouw of machine te huren/leasen. Op deze manier vermindert u de totale hoeveelheid activa die op uw balans staat en zo groeit uw solvabiliteit.

Een tweede mogelijkheid is om uw debiteurenpost te verkleinen. Omdat u veel vermogen heeft openstaan bij uw debiteuren, kan deze nog niet meegenomen worden in de berekening van uw eigen vermogen. Door debiteuren sneller uit te laten betalen of door uw facturen te verkopen aan een factoringmaatschappij, groeit uw eigen vermogen en daarmee uw solvabiliteit. Lees hier meer over factoring van CreditPay en solvabiliteit verbeteren. Zij kunnen u hier volledig in ondersteunen.

Een laatste tip is om uw voorraden te verkleinen. Veel bedrijven vinden het lastig om de voorraden te bepalen in een tijd dat er veel financiële onzekerheid is. Maak daarom goede afspraken met de leveranciers van uw voorraden en zorg ervoor dat u flexibeler met uw voorraden om kunt gaan.

Bron: Zakelijkesoftware.com

Vond u dit artikel nuttig? Deel het direct met anderen!
E-mail Twitter Google NUjij Facebook Live LinkedIn