TIP: Vraag meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan en vergelijk het zelf!

Verzekeringen

NaamWaarom deze aanbieder?
FBTOBij FBTO stel je zelf de verzekering samen. Zo betaal je nooit meer dan nodig is! Bekijken
Centraal beheerGewoon goed verzekerd. Bekend van Even Apeldoorn Bellen. Bekijken
DitzoAlles zelf online regelen‎. Bekijken

Lenen

NaamWaarom deze aanbieder?
A-krediet Geld lenen met een historisch lage rente. Gratis offerte

Hypotheken

NaamWaarom deze aanbieder?
Hypotheekvisie.nlAl 25 jaar #1 in NL. 1e gesprek altijd gratis. Bekijken
Goedkope Hypotheek.nlVergelijkt meer dan 600 hypotheken! Bekijken
Nationaal BespaarcentrumExperts in hypotheek oversluiten. Bekijken

Zelf uw hypotheekrente berekenen

U kunt zelf de aftrek van uw hypotheekrente berekenen, door gebruik te maken van een aantal gegevens waar u zelf over beschikt. U kunt uw hypotheekrenteaftrek berekenen door gebruik te maken van de gegevens met betrekking tot uw inkomen en de hypotheeklasten die u aan de andere kant betaalt. Zo kunt u de teruggave van hypotheekrente eenvoudig berekenen en heeft u de mogelijkheid om uit te rekenen wat u maandelijks netto gaat betalen. U berekent op die manier als het ware wat u maandelijks echt kwijt bent, na de teruggave van de teveel betaalde hypotheek rente.

Hypotheekkosten per maand

Om de hypotheekrente teruggave te berekenen dient u ervoor te zorgen dat u goed op de hoogte bent van de hypotheek kosten per maand. U kunt daar achter komen door het totale bedrag te nemen en dat te vermenigvuldigen met het rentepercentage. Door dat bedrag door twaalf maanden te delen weet u wat u bruto per maand betaalt aan hypotheekrente. Vervolgens kunt u de aftrek van hypotheekrente berekenen door van dat bedrag een bepaald percentage af te trekken. Dat percentage kunt u bepalen door te kijken naar de inkomsten die u heeft en de belasting die u betaalt over die inkomsten.

Inkomsten en belasting die u betaalt

U kunt de hypotheekrenteaftrek berekenen door te bepalen in welke belastingschaal u het afgelopen jaar viel met betrekking tot uw inkomsten. Wanneer dat bijvoorbeeld de schaal van 42% belasting was betekent dit dat u 42% van de hypotheekrente die u betaalt af mag trekken. Zo kunt u de teruggave van hypotheekrente berekenen door het totale bedrag aan hypotheekrente dat u per maand betaalt te vermenigvuldigen met het belastingpercentage dat voor u geldt. Het bedrag dat daar uit komt mag u van de bruto hypotheekrente afhalen, waardoor uw netto hypotheeklasten over zullen blijven.

Vond u dit artikel nuttig? Deel het direct met anderen!
E-mail Twitter Google NUjij Facebook Live LinkedIn