TIP: Vraag meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan en vergelijk het zelf!

Verzekeringen

NaamWaarom deze aanbieder?
FBTOBij FBTO stel je zelf de verzekering samen. Zo betaal je nooit meer dan nodig is! Bekijken
Centraal beheerGewoon goed verzekerd. Bekend van Even Apeldoorn Bellen. Bekijken
DitzoAlles zelf online regelen‎. Bekijken

Lenen

NaamWaarom deze aanbieder?
A-krediet Geld lenen met een historisch lage rente. Gratis offerte

Hypotheken

NaamWaarom deze aanbieder?
Hypotheekvisie.nlAl 25 jaar #1 in NL. 1e gesprek altijd gratis. Bekijken
Goedkope Hypotheek.nlVergelijkt meer dan 600 hypotheken! Bekijken
Nationaal BespaarcentrumExperts in hypotheek oversluiten. Bekijken

Hypotheekrente aftrek en alles wat erbij komt kijken

De hypotheekrente aftrek zorgt voor een hoop voordeel voor mensen met een eigen woning. Dat komt voornamelijk voort uit het feit dat het met behulp van de rente aftrek voor de belasting mogelijk is om een flink deel van de hypotheeklasten terug te vragen en op die manier netto relatief weinig te betalen. De aftrek van de eigen woning zorgt ervoor dat u veel minder belasting hoeft te betalen, waardoor u als het ware een stuk minder voor uw woning heeft betaalt. Het is uiteraard wel van belang rekening te houden met het feit dat de hypotheekrenteaftrek de komende jaren wel eens kan gaan veranderen.

Zelf uw hypotheekrenteaftrek berekenen

U kunt uw hypotheekrente aftrek op een relatief gemakkelijke manier berekenen. Dit is vooral handig wanneer u wilt bepalen of u de netto hypotheeklasten van een bepaalde woning kunt betalen. U kunt de berekenen maken door de belastingschaal te bepalen waarin u voor de inkomstenbelasting valt. Wanneer dat bijvoorbeeld de schaal van 42% is mag u 42% van de hypotheeklasten aftrekken en betaalt u op die manier dus maar iets meer dan de helft van uw hypotheeklasten. U blijft de hypotheekrente volledig aan de bank betalen, maar krijgt het terug door middel van het belastingvoordeel.

Aftrek rente eigen woning zal veranderen

Op dit moment lijkt het erop dat de hypotheek rente aftrek de komende jaren sterk zal gaan veranderen, aangezien het de staat een hoop geld kost. Aan de andere kant zal het waarschijnlijk nog tientallen jaren duren voordat de aftrek helemaal verdwenen is. Desalniettemin is het verstandig om er nu alvast rekening mee te houden. U kunt er dus wel voor kiezen om de hypotheekrenteaftrek te berekenen, maar het is daarbij verstandig om u niet te snel rijk te rekenen aangezien het zo zou kunnen zijn dat er de komende jaren wat zaken gaan veranderen.

Vond u dit artikel nuttig? Deel het direct met anderen!
E-mail Twitter Google NUjij Facebook Live LinkedIn