TIP: Vraag meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan en vergelijk het zelf!

Verzekeringen

NaamWaarom deze aanbieder?
FBTOBij FBTO stel je zelf de verzekering samen. Zo betaal je nooit meer dan nodig is! Bekijken
Centraal beheerGewoon goed verzekerd. Bekend van Even Apeldoorn Bellen. Bekijken
DitzoAlles zelf online regelen‎. Bekijken

Lenen

NaamWaarom deze aanbieder?
A-krediet Geld lenen met een historisch lage rente. Gratis offerte

Hypotheken

NaamWaarom deze aanbieder?
Hypotheekvisie.nlAl 25 jaar #1 in NL. 1e gesprek altijd gratis. Bekijken
Goedkope Hypotheek.nlVergelijkt meer dan 600 hypotheken! Bekijken
Nationaal BespaarcentrumExperts in hypotheek oversluiten. Bekijken

Wie een nieuw huis koopt doet er goed aan om zich te verdiepen in de verschillende manieren van verwarmen. Denk aan gas, hout of olie. Ook elektrisch verwarmen behoort tegenwoordig tot de opties. De meest milieuvriendelijke mogelijkheid is natuurlijk een warmtepomp en zonneboiler. In dit artikel bespreken we echter de meer traditionele manier van centrale verwarmingssystemen die we tegenkomen in veel bestaande koopwoningen. 

 

Verwarming op gas

Aardgas is een milieubewuste energiebron omdat het in principe de minst vervuilende fossiele brandstof is. Uiteraard gaat ook aardgas niet helemaal vrijuit, maar toch is het interessant dat onder andere vervuiling door wegtransport of eventuele bodemverontreiniging door opslag volledig vermeden worden. Bovendien zijn aardgasketels zeer zuinig, zeker wat de huidige condensatieketels betreft. Hoewel soms gevreesd wordt dat aardgas een verhoogd risico op ontploffingsgevaar geeft, is het net zo veilig als elke andere brandstof vermits zowel de toestellen als de installatie zelf gebonden zijn aan strenge veiligheidsnormen. Daarom is het kiezen voor een erkend installateur een noodzaak, ook omdat een bijkomende keuring door een erkend controleorganisme dan overbodig wordt. Er zijn veel mensen die met een CV-ketel hun woning verwarmen in combinatie met vloerverwarming. Vloerverwarming is een ideale manier om een huis te verwarmen. Zowel in bestaande koopwoningen als in de meeste nieuwbouwprojecten komen we deze manier van verwarmen tegen (voornamelijk op de begane grond). 

 

De aardgasinstallatie is op zich vrij eenvoudig en goedkoop, zeker omdat een opslagtank niet vereist is vermits aardgas gedistribueerd wordt via de leidingen van het netwerk. Na het indienen van een aanvraag, wordt de woning simpelweg aangesloten op het aardgasnetwerk, tenminste als de mogelijkheid hiertoe bestaat. Hoewel het netwerk zeer groot is en bijna het hele land dekt, zijn er toch nog plaatsen waartoe het netwerk niet reikt. De prijs van aardgas is iets duurder, maar wel vrij constant. Ook qua onderhoud is aardgas vrij voordelig: de ketels eisen nagenoeg geen onderhoud en hebben een zeer lange levensduur. Een tweejaarlijks onderhoud is wettelijk verplicht.

 

Stookolie & Mazout

Stookolie is, ondanks de sterke prijsschommelingen, nog steeds een zeer frequent toegepaste en vrij goedkope brandstof. De leverancier is volledig naar eigen keuze en ook het moment waarop de voorraad weer aangevuld wordt, is vrij te kiezen. Met een beetje wikken en wegen, wordt het zeker interessant om dalende prijzen af te wachten. Stookolie is een veilige brandstof die op kamertemperatuur niet ontvlambaar is, tevens is het risico op Co- vergiftiging beperkt. Een minpuntje van stookolie is dat er steeds een voorraad aangelegd moet worden in een stookolietank, die zowel boven- als ondergronds kan zijn. Hierdoor loopt de kostprijs van de installatie iets hoger op dan bij bijvoorbeeld aardgas of elektriciteit. De mazouttank zelf moet uiteraard aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet er steeds een overvulbeveiligingssysteem aanwezig zijn dat aangeeft wanneer de opslagtank bijna vol is. Ook het kenplaatje met de erkenningsnummer van de technicus, de datum van de plaatsing en de datum waarop de volgende controle dient te gebeuren, moet aanwezig zijn. Het installeren van de opslagtank moet aan professionals overgelaten worden. Een jaarlijks onderhoud is verplicht.

 

Alternatieve verwarming op hout

Stookolie en aardgas zijn, ondanks de prijsstijgingen, nooit helemaal weg te denken als brandstof voor verwarming. Toch zoekt de bouwheer steeds vaker naar een alternatief, niet alleen om het milieu te sparen maar ook om op langere termijn minder budget te spenderen aan verwarming. En laat centrale verwarming op hout nu net een nieuwe trend zijn die volledig aan deze eisen voldoet. Hout als verwarmingsbrandstof is nochtans verre van nieuw. Kachels en haarden op hout zijn alom bekend maar ze worden slechts zelden aangewend om een gehele woning te verwarmen. Weliswaar bestaat de mogelijkheid, maar echt praktisch is het systeem niet. Denk maar aan het bijvullen van het hout dat, afhankelijk van het type en het model toch varieert van enkele uren tot een paar dagen.

Verwarming hout cv centrale houtketel


Een andere optie is om de houtkachel of haard water te laten verwarmen in een bijhorende boiler. Het verwarmde water wordt opgeslagen en getransporteerd naar de verwarmingselementen wanneer het vereist is. Zo moet er minder vaak gestookt en dus bijgevuld worden. Een ander punt is het rendement, dat niet altijd even goed is. Zeker bij open haarden waarbij aanzienlijke warmteverliezen kunnen ontstaan, zal het rendement verre van goed zijn. Kachels daarentegen behalen een veel beter rendement, ze worden meestal voorzien van een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het cv water voor radiatoren of vloerverwarming. Eventueel kan de warmte ook aangewend worden voor het opwarmen van lucht zodat de woning via ventilatieroosters voorzien wordt van de nodige warmte.

 

CV met houtkachel

Een iets eenvoudigere oplossing is de centrale verwarmingsketel op hout. Dit kan zowel een ketel op houtblokken, pellets als houtsnippers zijn, hoewel velen voor de pelletketel zullen opteren omwille van de beperkte opslagruimte die pellets vereisen in vergelijking met blokken of snippers. De houtpellets kunnen, net als stookolie, in grote hoeveelheden geleverd worden in een opslagruimte of silo die verbonden is met de houtketel. Dankzij een bijhorend regelsysteem op elektriciteit wordt de ketel automatisch gevoed met pellets, afhankelijk van het gevraagde gebruik. Net als bij andere verwarmingsinstallaties, moet een specialist terzake het benodigde vermogen berekenen, want dit kan per woning sterk verschillen. Het vereiste vermogen is namelijk afhankelijk van een aantal specifieke factoren zoals de isolatiegraad van de woning, de te verwarmen oppervlakte, enz. Het isoleren van een woning is erg belangrijk. Door middel van muurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie realiseer je een thermische schil rondom de woning. Het isoleren van de spouwmuur wordt ook veel gedaan bij de wat oudere huizen. Vanuit ecologisch standpunt is hout als brandstof, mits verantwoord bosbeheer, veel milieuvriendelijker dan aardgas of stookolie. Daarom voorziet de overheid een fiscale bonus voor het vervangen van een oude stookketel door een verwarmingsketel op hout. Een interessant duwtje in de rug, want de kostprijs voor de installatie van deze alternatieve verwarming is veelal duurder in vergelijking met de traditionele installatie op aardgas of stookolie. Toch wordt de meerprijs al snel terugverdiend, want de prijs van brandhout is dan weer veel goedkoper.

Vond u dit artikel nuttig? Deel het direct met anderen!
E-mail Twitter Google NUjij Facebook Live LinkedIn