Sinds enkele jaren waakt de Nederlandse overheid over de toepassing van de normen voor bouwwerken waarvoor een bouwvergunning vereist is op basis van de Energieprestatie en Binnenklimaat Regelgeving. De bouwonderneming wordt hierdoor, zowel voor verbouwingen als nieuwbouw projecten, gedwongen een energiezuinig gebouw te realiseren met een gezond
binnenklimaat. Op die manier kun je een definitief energielabel verbeteren, of een huidig label aanpassen. Technisch betekent dat, van maximale eisen voor een nieuwbouwproject:
- alle vloeren, muren, daken, ramen, deuren, poorten, kortom alle “schildelen” moeten elk op zich voldoende geïsoleerd zijn.
- het gebouw moet op zijn geheel voldoende geïsoleerd zijn (K-peil)
- het gebouw moet een energieprestatieniveau behalen (E-peil)
- er moet een ventilatiesysteem ingebouwd worden dat voor een gezond binnenklimaat zorgt.
- het gebouw mag geen risico lopen op oververhitting.
- netto mag de gebruiker op jaarbasis niet meer dan een bepaalde hoeveelheid energie verbruiken om het gebouw te verwarmen en sanitair warm water te bereiden.
- een aandeel van de energiebehoefte moet binnen het bouwproject hernieuwbaar opgewekt worden, tot enkele van deze of afgezwakte eisen voor verbouwingen/renovaties.
Waarom voor een duurzaam energielabel kiezen?
Welke norm tot op welk niveau van toepassing is voor uw project, hangt af van de datum waarop de bouwvergunning is aangevraagd, de aard van de werken en de het geplande gebruik. Haal er het maximum uit, daardoor bekomt u op het einde een comfortabele, gezonde en energiezuinige woning/gebouw, die voldoet aan de moderne normen. Benut ons advies, stel ons vragen, consulteer ons, zodat wij u kunnen behoeden voor boetes die de overheid kan opleggen indien u de geldende normen niet respecteert. Het streven is altijd naar een energieneutrale woning met een energielabel A of label B. Dit kan door het toepassen van energiebesparende maatregelen.
Hoe gaat een energieadviseur te werk?
Het traject van de EPB-verslaggeving bestaat uit een aantal stadia:
- Advies bij het ontwerp: u ontvangt voor uw project een uitgebreide nota met richtlijnen die uw verplichtingen opsomt en u aangeeft hoe u die kan respecteren.
- Indienen van de startverklaring.
- Advies tijdens de uitvoering: tijdens de uitvoering kunnen uw keuzes voor materialen en technieken veranderen.
- Het berekenen van het energielabel. Indienen van de aangifte.
Wat levert het op?
U bent als aannemer EPC-aangifteplichtige, maar de erkend deskundige neemt de administratieve en adviserende rol op ons om u te helpen aan uw wettige verplichtingen te voldoen. Op het einde van het traject ontvangt u de documenten die u bewaart en bij controle, verkoop of verhuur voorlegt.
Hoe gaat de energie-inspecteur te werk?
U stelt een energieadviseur best zo vroeg mogelijk in het project aan. Daardoor kan het advies maximaal in de bouwplannen, de bestekken en de offertes verwerkt raken. Van zodra u vragen en/of opmerkingen heeft, neemt u met ons contact op voor advies of een afspraak in onze kantoren of ter plaatse. Er bestaan dan geen domme vragen, voorkomen is beter dan genezen. berekenen / verbeteren. Samen gaan we voor een beter energielabel.