TIP: Vraag meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan en vergelijk het zelf!

Verzekeringen

NaamWaarom deze aanbieder?
FBTOBij FBTO stel je zelf de verzekering samen. Zo betaal je nooit meer dan nodig is! Bekijken
Centraal beheerGewoon goed verzekerd. Bekend van Even Apeldoorn Bellen. Bekijken
DitzoAlles zelf online regelen‎. Bekijken

Lenen

NaamWaarom deze aanbieder?
A-krediet Geld lenen met een historisch lage rente. Gratis offerte

Hypotheken

NaamWaarom deze aanbieder?
Hypotheekvisie.nlAl 25 jaar #1 in NL. 1e gesprek altijd gratis. Bekijken
Goedkope Hypotheek.nlVergelijkt meer dan 600 hypotheken! Bekijken
Nationaal BespaarcentrumExperts in hypotheek oversluiten. Bekijken

Het beleggingsplan van een succesvolle belegger

Een beleggingsplan is als een bedrijfsplan, het bepaalt de koers die je gaat varen en is de basis voor succes of verlies. Een echte belegger heeft een goed plan klaarliggen. Dat betekent namelijk dat de belegger nagedacht heeft over wat hij of zij moet gaan doen, met allerlei scenario’s rekening heeft gehouden en het niet schroomt om daar een verslag voor te schrijven.

Wanneer een beleggingsplan lijkt te werken (en dus in de meeste gevallen meer rendement oplevert dan verlies) heb je als belegger goud in handen. Het is vanaf dat moment een kwestie van het beleggingsplan keer op keer inzetten en af en toe een beetje bijschaven.

Maar wat moet er nu in zo’n beleggingsplan komen te staan? Wat maakt een goed beleggingsplan?

Doel

Het belangrijkste van een beleggingsplan is de koers die het vaart. En de koers hangt af van het doel. Probeer een doel concreet te formuleren. Zeg niet: winst maken, maar zeg: het vermogen dat is ingelegd vermeerderen met 15% voor het einde van dit kalenderjaar.

Je maakt het doel daarmee meetbaar, waardoor het in een later stadium bij te stellen is. Want stel dat je die 15% al behaald hebt in augustus? Dan heb je nog wel even voor het einde van het kalenderjaar en is 25% misschien ook wel haalbaar!

Anderzijds kan een doel ook te hoog gegrepen zijn en moet je het tussentijds aanpassen.

Visie

Een visie klinkt misschien wat stoffig, maar is wel heel belangrijk als je je doel goed voor ogen hebt. Je visie is namelijk de wijze waarop jij jouw beleggingen ziet. Hoe wil jij geld gaan verdienen, wat heb je ervoor over en wat niet? Je kan dus ook bij je visie verliezen meenemen en afspreken dat je stopt met je belegging als je 10% verlies hebt, in plaats van je 15% winst in beeld ziet komen. Het is soms beter om voor jezelf te besluiten dat een plan niet gaat werken en dat je dan die 10% verlies maar pakt, in plaats van dat je door blijft gaan en het verlies op den duur alleen maar meer wordt.

Een visie op hoe jij winst en verlies tegen elkaar afweegt is dus van het grootste belang.

Missie

Ook de missie is een belangrijk onderdeel van een beleggingsplan. In de missie geef je namelijk weer op welke fronten je actief bent. Ga je op één grondstof zitten, kies je slechts één manier van beleggen? Of spreid je je kansen door zowel aandelen te kopen als grondstoffen? Misschien ben je wel helemaal thuis in de cryptocurrencies, maar verdeel je je vermogen wel over meerdere soorten: Bitcoin, Ethereum, Litecoin en ga zo maar door.

De missie geeft dus heel helder weer op welke manier je je doel gaat bereiken. De missie kan bijgesteld worden. Ook kan je een beleggingsplan kopiëren en plakken en op een nieuwe missie plakken. Vooral voor de beginnende belegger kan dit erg handig zijn.

Heel belangrijk: de analyse

Hoe pakt jouw beleggingsplan uit? Ook al werkt het helemaal niet en verlies je alleen maar geld, dan heb je wel goud in handen. Want je hebt op papier staan wat níet werkt! Je kunt dat omdraaien in manieren die wel werken. Deze analyse kan wat tijd en hoofdbrekens opleveren, maar zal uiteindelijk meer waard zijn dan welke winst dan ook. Want met een goede analyse kun je elk beleggingsplan helemaal bijschaven tot het wel werkt. Wanneer je dat eenmaal gedaan hebt (en geloof: daar is heel veel discipline voor nodig) zal je rijkelijk beloond worden met beleggingen die wél uitpakken zoals je gehoopt had.

Conclusie

Een beleggingsplan is een manier die je helpt om zicht te krijgen op je beleggingen. Veel beleggers hebben een dergelijk plan en gebruiken dit om hun beleggingen en investeringen in kaart te brengen. Een goed plan bestaat uit een doel, een visie, een missie en een analyse van je beleggingen.

Vond u dit artikel nuttig? Deel het direct met anderen!
E-mail Twitter Google NUjij Facebook Live LinkedIn